Antik Çağda Astronomi - Antik Çağda Astronomi Nasıl Gelişti ?



 Astronomi,  yeni bir bilim dalı gibi görünse de kayıtlara geçen en eski bilim dallarından biridir. Bunun en büyük nedeni bizden önceki insanların gökyüzüne bakarak yıldızlardan ve diğer objelerden anlam çıkarmalarıdır. Kısaca şöyle diyebiliriz insanlar gökyüzüne bakarak onu sorgulamaya başladıklarından itibaren astronomi varlığını sürdürmektedir. Astronominin tanımına gelince kısaca gök bilimi diyebiliriz. Kökenleri,  evrimleri,  fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere inceleyen bilimdir. Astronominin bir sınırı yoktur çünkü uzay sonsuzdur. İncelemekle bitmeyen bir boyuttadır. 


Uygarlıklara baktığımızda ise astronominin en fazla incelendiği ve ilerlediği uygarlıklar Maya ve Az tek uygarlıklarıdır. Mayaların astronomi bilgisi döneminin fazlasıyla ilerisindedir. Onların yaptıkları takvimler ve incelemeler günümüzde dâhil çözülememekte hatta hala doğru kabul edilerek kullanılmaktadır. Ay'ın evreleri,  tutulmaları,  Venüs'ün çıkışı ve kaybolması hakkında yazılan tabletler bulunmuştur. Takım yıldızlar ve galaksimiz hakkında yoğun çalışmalar ve takvimler bulunmuştur. Doğu Asya'ya baktığımızda ise ilk astronomi ile tanışanlar Çinliler olmuştur. Tarihte insan tarafından tespit edildiği ilk bilinen süpernova ise Çin'den gözlemlenmiştir. İlk yıldız kataloğu ise yine Çinlilere aittir. İslam dünyasında da astronomi oldukça fazla gelişmiştir. Birçok uygarlığa bilimi İslam Dünyası alimleri tanıtmıştır. İslam Dünyası'nın o zamanki en büyük öğretileri duyduğunuza değil gözlemlediğinize inanın idi. Her şeyi sorgulayın,  sorgulamalarınız sonunda deneyler yapın,  o deneylerin sonucunda doğruya ulaşın ve bu doğruları herkese anlatın. 


İslam âlimleri ilk olarak gözün cisimleri algılama prensibini gökyüzüne bakarken keşfetmişlerdir. Zamanla İslam Dünyasında büyük gözlem evleri kurulmuş ve gördükleri nesneleri ve olayları kayıtlara geçirmişlerdir. Demokrasinin ilk ortaya çıktığı toplum olan Antik Yunan'da ise astronomi oldukça gelişmiştir. Yunan toplumu sorgulamayı diğer toplumlardan daha önce keşfettiği için astronomi ve diğer bilim dallarında Dünya'da ilk sıralarda yer almaktadır. İlk teleskobun keşfedilmesi ile ise gökyüzü incelemeleri büyük bir hız kazanmış ve daha sonrası hızla gelişerek gelmiştir. Bu anlamda bakıldığında teleskobun gelişmesini gökyüzü inceleme tarihinde bir dönüm noktası olarak görebiliriz. 


Peki, neden astronomi konusunda insanların bu kadar ilerlediği konusuna gelirsek,  insanlar ilk çağlarda yaşadıkları doğal afetlere hep korkarak ve anlam çıkararak yapmışlardır. Bu korku onları neden arama duygusuna itmiştir. 'Neden bu olaylar meydana geliyor?' sorusunun sonucunda gökyüzüne yönelmişlerdir. Cevabın gökyüzünde olduğunu anlayan atalarımız astronomi biliminin bu kadar ilerlemesini sağlamışlardır. 





Yorum Gönder