Astrobiyoloji Nedir ? Evrende Yalnız mıyız ?

Yaşamın birçok farklı formu vardır. İnsan ya da çevremizde görebildiğimiz boyutlardaki hayvan ve böcekler dışında, hücreden evrenin daha üst boyutlarına uzanan birçok küçük ve büyük canlılık formu bulunmaktadır. Günümüz dünyasının geldiği bilimsel ve teknolojik noktada, canlılık konusuna klasik biyoloji dışında başka perspektiflerden bakmak gerekliliği doğmuştur. Yalnız dünya ve gözümüzün görebildiği canlılık değil, bunun dışında kalan canlı hayat da bizi ilgilendirmekte ve ilgimizi cezbetmektedir.


Peki, Astrobiyoloji nedir? 

Astrobiyoloji öncelikle biyoloji biliminin canlı gelişimi ile ilgili bilgisini baz alarak evrensel alanda gelişmiş ya da gelişebilecek olan farklı yaşam formlarını inceler. Yani hangi ortam ve biyolojik gereklilikler altında nasıl ve ne şekilde canlılığın gelişebileceği sorusunu gezegenimizin dışına yöneltir ve dünya dışında da canlılığın izlerini kovalar.


Evrende yalnız olup olmadığımız konusu ilk çağlardan beri insanın kafasını kurcalayan önemli bir sorudur. Astrobiyoloji bilim dalı, bu sorunun cevabını, biyoloji biliminin sınırları ve bilgi birikimi içinde araştırır. Uzayda ya da diğer gezegenlerde oluşabilecek yaşam formaları için biyolojik etkilerin mevcut olup olmadığını ya da hangi şartlarda mümkün olabileceğini astrobiyoloji bilimi inceler ve bununla ilgili teoriler geliştirir kısaca. Bu araştırmaların temelinde jeokimyasal ve biyokimyasal etmenlerin, hücrelerin gelişimini ve evrimini sağlayacak şartları ile birlikte bulundurduğu alanları bulmak ya da yaratmak uğraşı bulunuyor. Bu da bizim anlayacağımız dilde anlatırsak "uzayda yaşam" anlamına gelmektedir. 

Gezegen madde ve atmosfer özellikleri, bulundurdukları element ve mineraller başta olmak üzere bu şartlara uygun olarak gelişebilecek farklı canlılık formlarını araştıran bir bilim olduğu için araştırma alanı oldukça geniştir. Elbette bu konuda bilgi edinebilmek ve sonuçlara ulaşmak için astrobiyoloj dalı, astronomi, kimya, biyoloji, ekoloji, jeoloji gibi bir çok farklı bilim dalından yardım almakta ve ortak çalışmalar sürdürmektedir. 


Son dönemlerde astrobiyolojinin en çok ilgilendiği konu ise dünya dışında zeki canlı formalarının gelişebileceği ortam ve gelişim şartlarının bulunup bulunmadığı konusudur. İnsan ya da dünya biyolojisiyle aynı gelişim ve biçimlere sahip olmasa da, böyle bir ihtimal yalnızca bilim adamlarının değil tüm insanlığın merak konusudur elbette. Bu açıdan, evrende yalnız olup olmadığımızla ilgili efsanevi sorunun cevabını bize verebilecek olan bilim dalı Astrobiyoloji gibi görünüyor





Yorum Gönder