Evren'in Sırrı - Yıldızların Doğuşu

 Evreni keşfetmeye başladığından beri insanoğlu kendine 'Nereden geldik?' sorusunu sormuştur. Dünya'ya geliş amacının olması gerektiğini düşünür. Aslında belki de Dünya'ya herhangi bir geliş amacımız olmayabilir. Yıldızlarla ilgilenmeye başlanıldığından beri bilim adamları tarafından her insanın birer yıldız tozu olduğu söylenir. Bunun söylenmesindeki en büyük neden Dünya'da ki hayatı yıldızlardaki bakterilerin başlatmış olabileceği düşüncesidir. Çünkü yıldızlar çok yoğun gaz birikimleri sonucunda meydana gelirler ve içerindeki mineraller Dünya'da ki minerallerle neredeyse aynı yapıya sahiptir. 


 Yıldızların doğum merkezleri ise Ne bula diye isimlendirilen çok yoğun bulutlardır. Bir Nebula'nın başından sonuna kadar gitmek istediğinizde 130 ışık yılı sürebilir. Bu bulutlar o kadar yoğun ve büyüktür ki bir başından bir başına gitmeniz 130 yıldan fazla sürer. Nebulalar çok sıcak gazlardan oluşurlar ve uzay boşluğuna çok fazla radyasyon yayarlar. Ortalama bir Nebula'nın sıcaklığı 15 000 derece olabilir. Nebulaların iki farklı türü bulunmaktadır. Birinci Nebula türü Aydınlık Ne buladır. Aydınlık Nebulalar etrafındaki yıldızların ışığını geçirir. İkinci tür Nebula ise Karanlık Ne buladır. Karanlık Nebulalar etrafından gelen ışığı emer ve geçirmezler. Teleskop ile görülmezler. Ancak kızıl ötesi ışınlarla görülebilirler bu nedenle onlara 'Karanlık Nebula' denir. Nebulalar oluşmasının 2 farklı şekli vardır. Birinci oluşum Gezegenimsi Nebuladır. Bir yıldız enerjisi bitince çekirdeğindeki elementleri kullanır. Bu elementler bitince yıldız genişler ve kırmızı bir deve dönüşür. Kırmızı süper dev haline gelen yıldızdan çok fazla enerji dışarıya salınır. Uzaya salınan bu gazlar ortamda zamanla yakınlaşıp bir gaz bulutu oluşturur. Bu şekilde oluşan nebulalara Gezegenimsi Nebulalar denir. İkinci Nebula çeşidi ise Süpernova patlaması ile oluşur. Bir yıldız çekirdeğinde tüketebileceği tüm enerjiyi tüketince süpernova patlaması yaşar. Basitçe Nebulaların önemini anlatmak gerekirse Güneşimiz ve onunla birlikte onu oluşturan her bir gök cismi,  4. 6 milyar yıl önce Güneş Nebulası adı verilen bir Nebula'dan meydana gelmiştir. Kısaca Nebulalar yıldızların ve onun etrafında dönen cisimlerin doğum evleridir. Bu durumda hepimiz bir Nebula'nın parçasıyız. 


 Bilim adamları öngörü yeteneğimiz sayesinde Dünyamızın ve diğer gezegenlerin nasıl öleceğini tahmin edebilmektedir. Güneşimiz de bir yıldız olduğu için giderek genişlemektedir. Enerjisi bittikten sonra ise etrafında ki tüm gezegenleri içine alacak kadar genişleyecek ve en sonunda uzayın boşluğunda patlayacaktır. 


Yorum Gönder