Bulunduğumuz Galaksiyi Tanıyalım - Andromeda Galaksisi

Üzerinde yaşadığımız dünya , komşu –uzak-yakın gezegenler, yıldızlar, göktaşları, tarihte bir sır olarak konuçlanırken, günümüzde her geçen gün bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle artık galaksi hakkında bir çok şey sır olmaktan çıkıyor ve evren hakkında yavaş yavaş birçok şey su yüzüne erişiyor.


Galaksi toz, gezegenlerden, yıldızlardan, gaz bulutlarından oluşan büyük bir maddenin yoğuşumudur. Gaz bulutlarının yoğun bir şekilde barındığı galaksi de gaz yoğuşmaları sonucunda yıldızlar oluşur. En başta belirli bir şekil ve biçimden oluşmayan galaksi sürekli gaz yoğuşturması nedeniyle, bir fabrika gibi devamlı yıldız doğumu gerçekleştirmektedir. Yoğun bir gaz ve toz yumağı olan galaksimiz, sarmal şekilde döndüğünden, zamanla dönen spirali andıran bir biçim almıştır. Bu sarmalın içten dışa uzanan kol kısımlarındaysa yine toz ve gaz yoğuşumlarının oluşturduğu genç yıldızlar konuçlanmaktadır. Güneş bile bu sarmal kollardan birinin üzerinde konuçlanmaktadır. Milyon-milyo n yılların ardından bu kolların merkeze katlanması sonucunda, yaşlı yıldızların içinde sıralandığı elips biçimli bir gaz ve toz tabakası iç kısımda oluşmuştur. Galaksilerin vazgeçilmez sonu, küreselleşerek kara deliğe dönüşmektir.


Bizim galaksimiz olan samanyoluna komşu olan bir diğeri de Andromeda galaksisidir. Andromeda, Samanyolu galaksisinden çok daha büyük veelips biçiminde iki uydusu olan bir galaksidir. Andromeda daha önceleri samanyolunun içinde var olan bir nebula olarak varsayılıyordu ama 1024 te hablle teleskobu sayesinde, Andromedanında bağımsız bir galaksi olduğu saptanmış oldu. Andromeda galaksisi incelendiği takdirde, üzerine yaşadığımız samanyolı galaksisine ayna tutulacak nitelerde faydalar sağlamış, içinde yaşadığımız galaksimizi daha iyi anlama imkanları sunmuştur. Galaksiler radyo dalgaları yayma özelliğine sahip olduğundan, en yüksek dalga yayanlarınaysa, radyo galaksisi adı verilmektedir. Seyfert galaksileriyse, en yüksek dalga yayıcı ve en etkin merkez yapısına sahip olan etkin ve sarmal olan galaksi kümeleridir. Galaksiler zamanla hep küme oluşturma eğilimine yönelirler. Samanyolu ve Andromeda yirmiye yakın galaksi kümelenmesinden oluşmaktadır. Gözlenebildiği kadarıyla ve astronomların açıklamasına göre, bu güne kadar bir milyon galaksinin görüntüsü kanıtlanabilmiştir. Bizim galaksimiz yani saman yolu orta ebatlarda bir galaksi olup yüz milyar kadar yıldıza sahiptir. Büyüklüğünü tahmin edebilmek için kurulan denklem ışığın başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar varış süresi 100.000 yıl kadar sürmektedir.Yanı sıra da güneşin galaksi etrafında dolaşabilme süresinin de 250.milyon yıl olduğu açıklanmıştır. Bu devasa evrende yalnız oldumuzu düşünmek çok büyük bir hata olacaktır.





Yorum Gönder